Ma a címlapon is hirdeti Borókai Gábor kormánypárti hetilapja Ablonczy Bálintnak az "államok feletti hatalmat gyakorló" Soros Foundation Networkről közölt cikkét. Jó jobboldali szokás szerint a kőkemény tényfeltárásnak egy darab angol nyelvű jelentés a forrása. Ezt az izraeli NGO Monitor nevű szervezet készítette. A baj csak az, hogy a civil szervezet alapítója és a tanulmány egyik szerzője, Gerald M. Steinberg az izraeli kormány alkalmazottja is, tehát körülbelül annyira függetlenek és tárgyilagosak, mint a Heti Válasz.

Nem fogják kitalálni, de az NGO Monitor szerint az anomáliák folyton-folyvást és csupán baloldali világnézetű civileknél fordulnak elő, főleg pedig olyanoknál, akiknek nem tetszik a zsidó állam emberi jogokat sértő tevékenységes a Nyugati Parton és Gázában.

Advertisement

Az ilyen szervezetek egyike a valóban Soros György által működtetett Open Society Foundation, amely főleg Ázsiban, Afrikában kisebb részben pedig a poszt-szovjet térségben finanszíroz különböző civil szervezeteket, és újságírókat projekt-alapon. De az NGO Monitor szélsőségesnek bélyegzi például az ENSZ helyben dolgozó szervezeteit is. További célpontok az izraeli hadsereg jogsértéseit feltáró volt katonákat segítő B'Tselem, vagy az amerikai, békepárti liberális JStreet.

Ennél is nagyobb baj persze, hogy amint az egy izraeli baloldali online újságban megjelent cikk is bizonyítja, az a szervezet, amelynek éves jelentését a Válasz idézi, egy olyan ember irányítása alatt állt, aki Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök hivatalában dolgozott évekig.

A magyar Miniszterelnökség helyi érdekű változatáról van szó. Izrael Állam jelenlegi kormánya pedig hírhedt arról, mennyire rühelli a területén működő, tőle független, és persze nekik állandóan kellemetlenséget okozó NGO-kat, az ő insznuációjukra, és lejáratásukra találta ki az NGO Monitort ami a 972 magazin elnevezésével élve, egy GONGO (Government-Operated Non-Governmental Organization - Kormány által működtetett nem-kormányzati szerv).

Advertisement

Olyasmi tehát, mint a CÖF, csak jóval magasabb színvonalon. És hogy mi a bajuk Sorossal és az OSI-vel? Hát például az, hogy működtet Izraelben projekteket, melynek során izraeli önkéntesek próbálnak segíteni palesztinoknak, hogy a megszállt területeken egyik pontból eljussanak a másikba, például a családjukhoz, kórházba vagy éppen tanulni. Ugyanis az ott lévő izraeli ellenőrzőpontok miatt tulajdonképpen mozgási szabadsága sincs a helyi araboknak.

És ezen a ponton ér össze a magyarországi Fidesz és az izraeli kormány érdeke, mármint hogy megpróbálják ellehetetleníteni a tőlük függetlenül müködő szervezetek munkáját országukban. Kétségtelen, hogy a magyar fél részéről a propaganda és az akciók sokkal sikeresebbek, de ez persze nem jelenti azt, hogy a jogállam kereteinek átlépésében még ne lenne mit tanulni - ez esetben például Izraeltől.