Ma a c√≠mlapon is hirdeti Bor√≥kai G√°bor korm√°nyp√°rti hetilapja Ablonczy B√°lintnak az "√°llamok feletti hatalmat gyakorl√≥" Soros Foundation NetworkrŇĎl k√∂z√∂lt cikk√©t. J√≥ jobboldali szok√°s szerint a kŇĎkem√©ny t√©nyfelt√°r√°snak egy darab angol nyelvŇĪ jelent√©s a forr√°sa. Ezt az izraeli NGO Monitor nevŇĪ szervezet k√©sz√≠tette. A baj csak az, hogy a civil szervezet alap√≠t√≥ja √©s a tanulm√°ny egyik szerzŇĎje, Gerald M. Steinberg az izraeli korm√°ny alkalmazottja is, teh√°t k√∂r√ľlbel√ľl annyira f√ľggetlenek √©s t√°rgyilagosak, mint a Heti V√°lasz.

Nem fogj√°k kital√°lni, de az NGO Monitor szerint az anom√°li√°k folyton-folyv√°st √©s csup√°n baloldali vil√°gn√©zetŇĪ civilekn√©l fordulnak elŇĎ, fŇĎleg pedig olyanokn√°l, akiknek nem tetszik a zsid√≥ √°llam emberi jogokat s√©rtŇĎ tev√©kenys√©ges a Nyugati Parton √©s G√°z√°ban.

Advertisement

Az ilyen szervezetek egyike a val√≥ban Soros Gy√∂rgy √°ltal mŇĪk√∂dtetett Open Society Foundation, amely fŇĎleg √Āzsiban, Afrik√°ban kisebb r√©szben pedig a poszt-szovjet t√©rs√©gben finansz√≠roz k√ľl√∂nb√∂zŇĎ civil szervezeteket, √©s √ļjs√°g√≠r√≥kat projekt-alapon. De az NGO Monitor sz√©lsŇĎs√©gesnek b√©lyegzi p√©ld√°ul az ENSZ helyben dolgoz√≥ szervezeteit is. Tov√°bbi c√©lpontok az izraeli hadsereg jogs√©rt√©seit felt√°r√≥ volt katon√°kat seg√≠tŇĎ B'Tselem, vagy az amerikai, b√©kep√°rti liber√°lis JStreet.

Enn√©l is nagyobb baj persze, hogy amint az egy izraeli baloldali online √ļjs√°gban megjelent cikk is bizony√≠tja, az a szervezet, amelynek √©ves jelent√©s√©t a V√°lasz id√©zi, egy olyan ember ir√°ny√≠t√°sa alatt √°llt, aki Benjamin Netanyahu izraeli minisztereln√∂k hivatal√°ban dolgozott √©vekig.

Advertisement

A magyar Minisztereln√∂ks√©g helyi √©rdekŇĪ v√°ltozat√°r√≥l van sz√≥. Izrael √Āllam jelenlegi korm√°nya pedig h√≠rhedt arr√≥l, mennyire r√ľhelli a ter√ľlet√©n mŇĪk√∂dŇĎ, tŇĎle f√ľggetlen, √©s persze nekik √°lland√≥an kellemetlens√©get okoz√≥ NGO-kat, az ŇĎ insznu√°ci√≥jukra, √©s lej√°rat√°sukra tal√°lta ki az NGO Monitort ami a 972 magazin elnevez√©s√©vel √©lve, egy GONGO (Government-Operated Non-Governmental Organization - Korm√°ny √°ltal mŇĪk√∂dtetett nem-korm√°nyzati szerv).

Olyasmi teh√°t, mint a C√ĖF, csak j√≥val magasabb sz√≠nvonalon. √Čs hogy mi a bajuk Sorossal √©s az OSI-vel? H√°t p√©ld√°ul az, hogy mŇĪk√∂dtet Izraelben projekteket, melynek sor√°n izraeli √∂nk√©ntesek pr√≥b√°lnak seg√≠teni palesztinoknak, hogy a megsz√°llt ter√ľleteken egyik pontb√≥l eljussanak a m√°sikba, p√©ld√°ul a csal√°djukhoz, k√≥rh√°zba vagy √©ppen tanulni. Ugyanis az ott l√©vŇĎ izraeli ellenŇĎrzŇĎpontok miatt tulajdonk√©ppen mozg√°si szabads√°ga sincs a helyi araboknak.

Advertisement

√Čs ezen a ponton √©r √∂ssze a magyarorsz√°gi Fidesz √©s az izraeli korm√°ny √©rdeke, m√°rmint hogy megpr√≥b√°lj√°k ellehetetlen√≠teni a tŇĎl√ľk f√ľggetlen√ľl m√ľk√∂dŇĎ szervezetek munk√°j√°t orsz√°gukban. K√©ts√©gtelen, hogy a magyar f√©l r√©sz√©rŇĎl a propaganda √©s az akci√≥k sokkal sikeresebbek, de ez persze nem jelenti azt, hogy a jog√°llam kereteinek √°tl√©p√©s√©ben m√©g ne lenne mit tanulni - ez esetben p√©ld√°ul IzraeltŇĎl.